Jak dobrze kroić, czyli noże kute na cztery nogi

Jeszcze do niedawna używałam w kuchni dwóch rodzajów noży: najmniejszy do obierania i największy nóż Szefa kuchni. Z tym, że tego ostatniego używałam zupełnie niepoprawnie. Dopiero, gdy dostałam w prezencie zestaw noży iCook, zaczęłam się interesować, jak to jest kroić tak sprawnie i szybko, jak to robią zawodowi kucharze. Wtedy zdałam sobie sprawę, jak ważna jest wysoka jakość noży, bez względu na materiał z którego są wykonane. Ja akurat otrzymałam noże ze stali kutej. Postaram się więc nieco przybliżyć ich właściwości, wady i zalety.

Najpierw o nożach iCook. To wysokiej jakości noże ze stali kutej, sztuk pięć plus nożyce w zestawie, ze specjalnie wyprofilowanymi rączkami, które świetnie leżą w dłoni. Znajdują się w specjalnej kasecie, w której noże przechowuje się oddzielnie. Każdy z noży jest charakterystycznie zakrzywiony. Są to: nóż do porcjowania, nóż ząbkami, do trybowania, uniwersalny, do obierania oraz nożyce.

Co nieco o nożach ze stali kutej. Zasięgnęłam opinii znajomego kucharza, który uczył mnie prawidłowego krojenia. Noże ze stali kutej są przede wszystkim twarde i bardzo wytrzymałe. Wbrew opiniom to właśnie ten materiał jest najczęściej wybierany, nie jakieś noże ceramiczne, które po upadku pięknie się kruszą. Każdy szanujący się kucharz ma w swoim królestwie zestaw noży, przenoszony prawdopodobnie w skórzanym etui, do których nikt nie ma prawa dostępu. Dobry kucharz strzeże swoich noży, jak oka w głowie i używa ich tylko on. Wracając do noży z kutej stali. Wykonane są z jednego kawałka stali, ze stopu żelaza z węglem, którego jest do 2%, nie więcej. Te lepsze noże wykonuje się ze stali stopowej chromu i niklu w stosunku 18/10. I takie wtedy ma oznaczenie. Dzięki temu nóż jest wytrzymały i nie rdzewieje. Jednak tak naprawdę nierdzewne będą te noże, które będą prawidłowo przechowywane. Warto nieużywane noże pokrywać odrobiną oleju roślinnego od czasu do czasu i przechowywać w specjalnym etui.

Wybierając nóż każdy kucharz musi go sobie wyważyć w dłoni. Dobry będzie ten, którego środek ciężkości leży na połączeniu ostrza i rączki. Wyważenie to oprócz dobrej techniki krojenia gwarancja krojenia bez wysiłku. Podobnie jak najważniejsze, czyli ostrość. I tutaj muszę ostrzec: mimo najlepszych opinii o Amway i ich produktach, w tym iCook, noże kute ze stali należy ostrzyć, będą się w miarę używania tępiły, dlatego dobrze jest zaopatrzyć się specjalną ostrzałkę oraz poznać prawidłową technikę ostrzenia. Noże te to nie noże ceramiczne, które ostrzy się raz na rok. Ale kim jest kucharz, gdy nie pochwali się szybkością krojenia i … ostrzenia?!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: